6 Şubat 2024 Salı

Bugün, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen büyük deprem felaketinin birinci yılını anıyoruz. Bir yıl önce yaşanan bu büyük felaket sonrasında, kayıplarımızın acısını yüreğimizde derinden hissettik. Yaşadığımız büyük yıkımın izlerini, hala canlı bir şekilde zihnimizde ve yüreğimizde taşıyoruz.

Yaşadığımız bu büyük yıkım, afet ve acil durumlar karşısında ne denli kırılgan olduğumuzu bir kez daha acı bir şekilde göstermiştir. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için toplumumuzun tüm kesimlerinin ciddi sorumluluklar üstlenmesi gerekmektedir. Afet ve acil durumlar ile mücadele için; hazırlıklı ve dirençli olmak, risk önleyici tedbirleri almak, gerekli altyapıları oluşturmak, bu amaca yönelik ürün-hizmet ve teknolojileri geliştirmek ve üretmek, afet farkındalığına ve afet durumlarında gerekli yetkinliklere sahip insan kaynaklarını yetiştirmek önem arz etmektedir.

AFETTEK Platformu, bir yıl önce büyük yıkıma yol açan deprem gerçeğiyle yüzleştiğimiz zor bir dönemde, Ülkemizin afet ve acil durumlarının yaratabileceği risklere karşı hazırlıklı ve dayanıklı olması için üniversite, özel sektör ve STK iş birliği yapısı olarak; 25 Mart 2023 tarihinde TED Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Arama Konferansı sonrasında kuruldu[1].

AFETTEK Platformu hızla büyümektedir. Mevcut durumda aralarında üniversiteler, şirketler, sivil toplum kuruluşları ve birliklerin de bulunduğu 103 üyeye ulaştık.

Platformumuz, afet ve acil durumların yol açabileceği yıkıcı etkilerin ortaya çıkmasını engellemek ve kaçınılmaz olanların etkilerini azaltmak için değer zinciri yaklaşımıyla, teknoloji, ürün, hizmet, bilgiye odaklanan, ekosistem paydaşlarını bir araya getiren, yenilikçi, yüksek performanslı, küresel pazarlara açılmış̧ ve toplumsal fayda yaratan bir kümelenme olmak vizyonu ile iş planlarını hazırlamış ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bir kümelenme başvurusunda bulunmuştur.

Platformumuz, ülkemizde, bu alanda teknoloji geliştirme ve endüstriyel kümelenme oluşturma çabalarını yönlendirecek kapsamlı bir strateji belgesinin şekillenmesi için, ilgili paydaşlarla vizyon, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktadır.

Her türlü afet ve acil durumlar karşısında dirençli bir toplum olmak, dayanıklı altyapılara sahip olmak, riskleri azaltmak, geleceğe güvenle bakabilmek için; eğitim, bilinçlenme, yüksek standartlar, dayanıklı altyapılar, yenilikçi teknolojik çözümler ve stratejik iş birlikleri geliştirmek büyük önem arz etmektedir.

Bu yıl dönümünde, kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anarken, aynı zamanda deprem sonrası sağlıklı ve güvenli bir toplum inşa etme çabalarımızı da yüceltiyoruz. Acılarımızı paylaşırken, kurumsal sorumluluklarımız kapsamında ülkemize olan bağlılığımızı ve dayanışma ruhumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz. Unutmayalım ki, dayanışma ve birlik içinde olduğumuzda her zorluğun üstesinden gelebilir, hep birlikte daha güvenli bir gelecek inşa edebiliriz.


[1] Kurucular (alfabetik sırayla); AKUT, Ankara Sanayi Odası 1. OSB, Başkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi BİYOTEK Merkezi, Bilim Ağacı Vakfı, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, OSTİM OSB, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi, Sabancı Üniversitesi, TED Üniversitesi (Gen. Koordinasyon’dan Sorumlu), TOBB TEPAV, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

Sitemizi Nasıl Buldunuz ?