AFETTEK Platformu, afet ve acil durumların yol açabileceği yıkıcı etkilerin ortaya çıkmasını engellemek ve kaçınılmaz olanların etkilerini azaltmak için, bir araya gelen bir sivil inisiyatif olarak kuruldu. Platform, mevcut durum itibariyle, aralarında üniversiteler, araştırma merkezleri, endüstri bölgeleri, teknoloji merkezleri, STK’lar, kümeler, vakıflar ve özel sektör firmalarından oluşan 115 tüzel kişiliği bir araya getirmektedir. Kurucular, Platformun kısa süre içerisinde bir Vakıf tüzel kişiliğine kavuşturulması için çalışmaktadır.
AFETTEK Platformunun kuruluşuna giden süreçte ilk önemli adım olan 25 Mart 2023 tarihli Arama Konferansının birinci yıldönümü vesilesiyle, 28 Mart 2024 tarihinde Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde “İklim, Tarım ve Çevreyle Bağlantılı Afetler ve Teknolojiler Paneli” düzenlendi. Panelin açılış bölümünde; Başkent Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan ÖZKARDEŞ, Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet HABERAL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet YOZGATLIGİL değerlendirmelerde bulundular. Ayrıca, Platformun Genel Koordinatörlüğünü üstlenen TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan SABUNCUOĞLU, AFETTEK Platformu kapsamında yapılan çalışmaları ve kaydedilen gelişmeleri aktardı.
Kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör kuruluşları ve STK’lardan oluşan 38 farklı kurumdan 135 katılımcının ilgi gösterdiği Panel oturumunda; Platform Genel Koordinatörü Ömür DEMİR KIZILARSLAN moderasyonda yer aldı. Etkinlik Panelistleri olarak; İTÜ Afet Yönetimi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mikdat KADIOĞLU, FAO Türkiye Acil Durumlar ve Dayanıklılık Programı Proje Koordinatörü Çağatay ÇEBİ ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Hanzade SARIÇİÇEK iklim afetleri ve teknolojileri konusunda yaptıkları çalışmaları ve değerlendirmelerini aktardılar.